Lees hier het verhaal van onze leden!

Image by NordWood Themes
 

Een leider worden die werknemers willen volgenLeider zijn betekent niet enkel dat je de baas moet spelen. Als leider ben je verantwoordelijk voor het motiveren, opleiden en ervoor zorgen dat je medewerkers (meer)waarde toevoegen aan jouw organisatie. Dit vereist dat je contact maakt met je team, dat je een omgeving creëert die creativiteit aanmoedigt, dat je je eigen sterktes en zwaktes en die van je team begrijpt, en dat je feedback over je prestaties als leider accepteert.


Werken aan het ontwikkelen van de nodige leiderschapskwaliteiten vereist dat je op veel dingen let, om je teamleden geeft en manieren vindt om hen te inspireren en te motiveren.


Hier zijn 8 zaken waarmee je kan beginnen, die je zullen helpen een leider te worden die mensen willen volgen.


Open communicatie

Je moet benaderbaar zijn. Als je voortdurend bevelen uitdeelt en niet luistert naar je werknemers, zal je geen goede (open) communicatie hebben. Je teamleden wilen aangemoedigd worden, zich veilig voelen om je feedback te geven, gehoord/gerespecteerd worden. Communicatie is de 'key' tot een team dat samen kan werken, vooral bij uitdagingen.


Moedig persoonlijke en professionele ontwikkeling aan

Investeren in het succes en de groei van je werknemers maakt deel uit van het zijn van een effectieve leider. Dit kan zijn door hen te motiveren om bij te scholen, opleidingen te volgen of door hen kansen te geven die hen uitdagen om te groeien. Wanneer je in jouw werknemers gelooft en dit niet alleen uitdrukt met woorden die hen motiveren en inspireren, maar ook met daden, zal je versteld staan van hoe ze reageren.


Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen

Wees niet bang om te falen. Door werknemers nieuwe dingen aan te leren, moedig je hen aan om een actieve rol te spelen binnen de organisatie. Ze worden sterker in het plannen en het bedenken van ideeën zonder angst. Wanneer falen niet wordt gezien als iets negatiefs, zal het de productiviteit, creativiteit, betrokkenheid verbeteren.


Houd altijd een positieve houding

Eén rotte appel bederft de hele partij. Dingen gebeuren, er doen zich situaties voor en er zijn obstakels, maar als je optimistisch bent, houd je jouw teamleden aangemoedigd en geïnspireerd om deze uitdagingen met hoop tegemoet te treden. Als je de teugels laat vieren en de schuld in de schoenen van anderen schuift, creëer je een vijandige omgeving die de creativiteit en de 'werkflow' om zeep helpt.


Stel duidelijke doelen en verwachtingen voor werknemers

Stel duidelijke doelen en geef hen jouw verwachtingen. Zorg ervoor dat je het belang van het project uitlegt en hoe het de organisatie zal beïnvloeden. Als werknemers dit weten, zijn ze gemotiveerd en enthousiast om deel uit te maken van iets dat een effectief een verschil zal maken.


Geef lof en erkenning

We willen ons allemaal gewaardeerd voelen voor ons harde werk en onze bijdragen. En door erkenning en lof te geven voor de individuele prestaties van je teamleden of het team als geheel, zul je merken dat ze beter presteren. Lof en erkenning geven kan simpelweg via een compliment, maar is het niet veel meer waard als je hen af en toe ook beloont voor hun doorzettingsvermogen? Laat je team deelnemen aan leuke activiteiten. Dit verhoogt ook weer hun motivatie en betrokkenheid.


Delegeren is essentieel

We hebben allemaal onze sterke en zwakke punten, en je team kennen is een groot deel van het goed delegeren van taken en hen een bepaalde taak toevertrouwen waarvan jij denkt dat zij die het beste aankunnen, geeft hen meer macht. Het helpt ook om vertrouwen op te bouwen. Een belangrijk onderdeel dat vaak vergeten wordt als men delegeren hoort, is 'luisteren'. Een goed leider kan niet delegeren zonder open te staan voor feedback van zijn team.


Wees gepassioneerd

Energie is besmettelijk en een van de beste motivatie factoren. Als je gepassioneerd bent over wat je doet, creëer je een positieve werkomgeving. Als je met passie en enthousiasme spreekt, is het moeilijk voor anderen om niet ook enthousiast te zijn. Dit is hoe je momentum opbouwt, je team betrekt en zelfs het onmogelijke haalbaar laat lijken. Jouw passie zal de groep verenigen, grenzen verleggen, en ze zullen geïnspireerd worden om elk doel dat je voor hen stelt te verpletteren.


De meeste mensen moeten deze eigenschappen ontwikkelen en leren hoe ze grote leiders kunnen zijn. Velen leren van persoonlijke ervaringen, luisteren naar eindeloze podcasts, lezen boek na boek, en gaan naar seminars.


Het kost tijd om sterke leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Gun jezelf de tijd en ruimte om fouten te maken, wees altijd eerlijk tegen je team en vraag om feedback zonder te reageren. Voor je het weet, heb je een indrukwekkende staat van dienst.

9 weergaven0 opmerkingen