Lees hier het verhaal van onze leden!

Image by NordWood Themes
 

Minimalisme: 8 tips om meer te genieten van kleine dingen.

Soms zit alles vol: ons hoofd, ons kantoor en onze agenda. Dat maakt het leven ingewikkeld. Als reactie hierop ontstond minimalisme. Hiermee maak je meer tijd, ruimte en energie voor dingen die je belangrijk vindt. Leven met minder maakt je rustiger en dus gezonder. Je spaart er zelfs geld mee uit. Maar hoe kan je meer genieten van kleine dingen?


8 tips om in de toekomst meer te genieten van kleine dingen.


1 | Dankbaarheid

Schrijf iedere maandag tenminste 3 dingen op waar je dankbaar voor ben. Dit kan een activiteit zijn dat je hebt uitgevoerd in het weekend of een ander doel dat je hebt behaald. Het zal je helpen om meer van deze dingen te genieten en, omdat je hierdoor onbewust jezelf traint, zie je veel meer dingen om dankbaar voor te zijn. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en denk niet lang na.


2 | Geniet!

Maak een lijstje van kleine of grotere dingen waar je intens van kan genieten, waar je jezelf helemaal in verliest. Zoals dansen, zingen, lezen, wandelen of andere hobby’s / interesses. Zorg ervoor dat je minstens 4 keer per week iets van dit lijstje doet.


3 | Niets doen

Neem dagelijks de tijd om tenminste 15 minuten stil te zitten en NIETS te doen. Je hoeft niets. Zo leer je weer te vertrouwen op jezelf en je gevoel en kom je er achter wat je echt op dit moment nodig hebt. Je stopt met rennen en zet de automatische piloot uit. Want stilstaan is ook vooruitgaan!


4 | Een pauze moment

Doe dadelijks een ontspanning– of mindfulness-oefening om meer in het nu te gaan leven, je beter te leren focussen en minder stress te ervaren. In het begin zal het een hele uitdaging zijn om tot jezelf te komen. Probeer dit vol te houden. Na enkele weken zal je er de vruchten van plukken!


5 | Offline

Leg je telefoon en tablet ’s avonds weg en probeer ook overdag niet continu online te zijn. Het liefst las je een dag in de week een digi-loze dag in. Elke ondernemer heeft een soort van ‘fear of missing out’. Je loopt constant met de gedachte rond wat als ik een telefoon gemist heb? Verplicht jezelf om bijvoorbeeld vanaf 20u00 je telefoon weg te leggen. Bekijk zeker geen mails. Je zal je verplicht voelen om deze nog te beantwoorden.


6 | Deel piekergedachten

Als je veel piekert, los dit dan op door er met iemand over te praten of bijvoorbeeld een pieker-dagboek te maken. Hierin schrijf je één keer per dag alles op wat je dwarszit. Je zult zien dat dit al helpt om dingen uit je hoofd te krijgen.


Vervolgens ga je per ding bekijken of je het op wilt én kunt lossen. Zo ja, wat ga je dan doen? Wanneer ga je dit doen en wie kan jou helpen? Zo niet, laat het dan los. Het is niet aan jou.


7 | Uit je emoties

Sta je zelf toe om je boos, verdrietig, angstig of welke emotie dan ook te voelen. Als je niets meer gaat onderdrukken, zal je merken dat heftige emoties wegebben. Alles mag er zijn. Zodra de heftige emoties wegebben, kan je rationeler naar bepaalde issues kijken.


Misschien zijn dingen vanzelf al weg. Of je stelt jezelf wederom de vraag vanuit het pieker-dagboek (kan en wil jij het oplossen?)


8 | Durf te dromen

Zet je neer, schrijf enkele ‘dromen’ op. Maak het niet te moeilijk. Wil je deze week eens lekker koken? Pen het neer. Het is belangrijk om doelen te stellen die voor jouw makkelijk haalbaar zijn, maar die je anders niet zou doen als je ze niet neerschrijft.


Probeer stap voor stap enkele van deze tips doorheen de week uit te voeren. Het is belangrijk om de focus op jezelf te leggen en niet wat anderen over jou denken. Veel succes!


8 weergaven0 opmerkingen