Lees hier het verhaal van onze leden!

Image by NordWood Themes
 

Wij zijn liberoo en wij zijn allemaal weg van cijfers!

Reportage liberoo - Dirk Schellens
Ontstaan liberoo

In deze reportage laten we Dirk Schellens, tax accountant van liberoo Herentals, aan het woord. “Sinds de oprichting van dit bedrijf in 1978 -toen nog onder de naam Groep Anthonissen- zijn cijfers de hoeksteen van dit bedrijf geweest. We zijn ondertussen meer dan 40 jaar later, en dat is nog niet veranderd. Een bedrijf dat kleine ondernemingen met een grote ondernemers aan het roer begeleidt in verschillende domeinen: boekhouding, personeelszaken, verzekeringsadvies, juridische kwesties en administratie. Altijd bereikbaar, persoonlijk en met een sterke lokale verankering.”


“Enerzijds komt het begrip ‘libero’ uit de sportwereld. Daar is een libero niet alleen het verdedigende slot op de deur, maar creëert die ook de ruimte voor andere spelers om te scoren. Een metafoor die we kunnen doortrekken naar ons bedrijf natuurlijk. Want dat is exact wat wij doen: diensten aanbieden waarvoor kleinere ondernemingen zelf de tijd of expertise niet in huis hebben. Zodat zij kunnen scoren met de dingen die ze goed kunnen én graag doen.”


“Anderzijds zit er het Latijnse woord ‘libertas’ in verweven, dat vrijheid betekent. Want door die kleine ondernemingen op een persoonlijke, bereikbare manier te begeleiden en te ontlasten in boekhouding, personeelszaken, fiscaliteit, juridische kwesties enzovoorts, geven we hen de vrijheid om zich weer te focussen op hun kerntaken.” Aldus Dirk Schellens.


"Als liberoo willen we onze klanten rugdekking geven zodat ze zich zelf kunnen bezighouden met zaken waar ze zelf gelukkig van worden, zowel professioneel en privé.”

Onze ondernemersuitdagingen

De grootste uitdaging voor de toekomst is zonder twijfel het vinden en houden van mensen, vertelt Dirk Schellens. “Je wil en kan geen ‘homogene werkgever’ blijven. Personeel vinden is een gigantische uitdaging. Zo is het bijvoorbeeld erg moeilijk om boekhouders te vinden. En dan moet je het anders gaan oplossen. De arbeidsmarkt én je werkvloer eisen dat. Beperkte instroom van opgeleide boekhouders, maar ook heel wat andere profielen, veel culturele diversiteit, ongelofelijke vergrijzing, ga zo maar door. Zelfs mocht je het willen, kan je niet homogeen blijven rekruteren. Je moet als bedrijf out of the box gaan denken: mensen zelf opleiden, aan jobredesign gaan doen, de cultuur van binnenuit authentiek maken.”


Onze troeven

Work life balance

“Wij werken om te leven, niet andersom. Daarom proberen wij de werksituatie op zo’n manier in te richten, dat onze mensen voldoende tijd overhouden voor gezin en hobby’s. Thuiswerk en flexibel werken speelt daarin een belangrijke rol.”


Opleiding & coaching

“We organiseren intern heel wat professionele opleidingen, die ervoor zorgen dat onze mensen hun kennis kunnen uitbreiden. Niet enkel technische kennis, maar ook persoonlijke ontwikkeling komt daarbij aan bod. Boekhouders die hun ITAA-titel willen behalen, krijgen bijvoorbeeld een interne stagebegeleider en de nodige ondersteuning aangeboden. Ook voor starters hebben we een programma opgezet, ‘de liberoo campus’, waarbij ze gedurende een jaar betaald worden én genieten van een vijftiental interessante opleidingen. Daarnaast stimuleren we ook ondernemerschap binnen liberoo, zo kunnen liberoos zelf op een dag vennoot worden.”


Familiale, open cultuur

“Wij zijn een bloeiende groep, waar motivatie en expertise onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Een groep gelijkgezinden, die elke dag klaarstaat om meer dan 3000 ondernemers te ontzorgen, zodat zij zich kunnen bezighouden met hun passie. Onze mensen zijn de kracht van onze groep en we zorgen dat zij gewaardeerd worden.”


Belang van goede communicatie

“Wij proberen onze communicatie altijd zo goed mogelijk af te stemmen op de ontvanger én het doel van de communicatie. Best een uitdaging, want als onderneming heb je heel wat verschillende doelgroepen, die een voor een ook andere noden hebben. Denk maar aan (potentiële) klanten, werknemers, mogelijke toekomstige collega’s, partners,… Wij trachten al deze groepen te benaderen op een manier die bij hen past.”


Zo hebben we bijvoorbeeld intern beslist om daar waar kan geen mail te gebruiken, maar andere kanalen in te zetten. Zo gebruiken we MS Teams vaak voor teamwerk, omdat dit kanaal samenwerken in de hand werkt. Daarnaast gebruiken we het een intranet voor meer informele communicatie. Denk aan de communicatie van leuke activiteiten, verjaardagen, jubilarissen en zo veel meer.


Waarvoor kan je bij liberoo terecht?

Klanten zijn veeleisender geworden en dit is ook hun volste recht. Daar waar de boekhouder vroeger meer keek naar de cijfers uit het verleden, verwacht de klant dagelijks inzicht en veel breder advies: hoe pak ik mijn pensioen aan? Ben ik voldoende verzekerd? Hulp bij juridische zaken, advies rond debiteurenbeheer… noem maar op. Daarom dat we ook inzetten op een brede dienstverlening: boekhouding, personeelszaken, verzekeringsadvies, juridisch advies en administratie, allemaal gericht op de kleine onderneming.


“Ook onze lokale, persoonlijke aanpak is één van onze sterke punten en de reden waarom veel klanten voor ons kiezen, dus dat aspect willen we absoluut behouden. Onder de liberoo vlag willen we dat koppelen aan de kracht van het groter geheel. Op die manier krijgen onze klanten het beste van beide werelden. De sterkte van een groep én de persoonlijke aandacht van een lokaal contact.”


Blik op de toekomst

Binnen 5 jaar willen we graag dé geprefereerde partner zijn voor kleine ondernemingen. “Wij geloven dat kleine ondernemingen echt grootse dingen doen. Dat passie het altijd wint van berekening. En dat vrijheid het meest kostbare goed is.”


Daarom zorgen wij voor rugdekking in die zaken, waar zij zelf niet per se warm voor lopen. We bewaken persoonlijk hun balans, calculeren hun risico’s en tackelen de papierwinkel van hun bedrijf met uiterste precisie. Zo krijgt de ondernemer meer tijd om te scoren met de zaken die hij of zij écht graag doet. Want dat doen wij zelf ook graag.


8 weergaven0 opmerkingen